czwartek, 18 września 2014

Zamieszczone przez Unknown | Oznaczniki:



Mabon jest świętem obchodzonym 23.09. Jego głównym założeniem jest podziękowanie naturze za wszelkie zbiory i plony, które rozpoczęły się w trakcie Lammas. Jest to także czas odpowiedni na refleksje, zastanowienie się przede wszystkim nad tym, co się przeżyło, oraz przyszłością. Światło przestaje dominować na rzecz ciemności.

Noce stają się coraz dłuższe, a dnie coraz krótsze. Rośliny i zwierzęta szykują się do zimowego snu, by odżyć na wiosnę. Jest to dobry czas na oczyszczenie i ochronę, a także wybaczenie i pozbycie się toksycznych ładunków z ciała. To doskonały czas na rytuały obfitości i miłości. Można chociażby zapalić świecę i kadzidła, dostroić się do panujących na ziemi energii Mabon, które nam w tym pomogą. Najlepsze kolory świec to: zielone, złote, żółte, pomarańczowe i brązowe. Kadzidła: cedr, sosna, mirra, rozmaryn.

W ten dzień warto wybrać się do lasu, na spokojny spacer, podczas którego zastanowimy się nad całym swoim życiem. Można zebrać dary przyrody, którymi następnie udekorowany zostanie dom, bądź ołtarz.

Tradycyjnie urządza się ucztę, na której królują warzywa (głównie kukurydza, dynia, fasola), zboża, owoce (jabłka, winogrona), miód, ciastka, mleko, chleb (kukurydziany), wino. Odprawiana jest na łonie przyrody, by móc podzielić się z duchami natury, jeśli jednak nie ma takiej możliwości, to świętowanie w domu, w gronie przyjaciół też jest dobrym rozwiązaniem. Ewentualnie można zaprosić duchy do siebie do domu.

Przykładowy rytuał na Mabon:

Przygotuj pusty słoik, ryż, pszenicę i 8 jednogroszówek. Do połowy słoika nasyp ryżu, po czym połóż na niego 3 monety. Następnie dosyp do końca pszenicy i połóż na nią 5 monet. Zakręć szczlnie słoik. Postaw go blisko miejsca, które kojarzy się z domem - mogą to być np. drzwi wejściowe, kominek. Powinno być to miejsce, które nie będzie dostępne dla obcych.

Po upływie roku, zawartość słoika musi zostać opróżniona i spalona w ogniu. Wtedy też na nowo uzupełnia się słoik, w ten sam sposób.

0 komentarze:

Publikowanie komentarza